God ven skrev:Jeg må tilstå at jeg afventer en kommentar fra Kåre ang. AVI filer og HD format, Kåre er sikkert Guruen også omkring dette emne

Uha, jeg har faktisk ikke megen erfaring med videokameraer, der vejer under 8 kg, men jeg vil gerne prøvet at hjælpe med det jeg kan - og mener at have hørt noget om
God ven skrev:Det medfølgende redigeringsprogram har da spændende funktioner, men movimakeren kan min pc ikke håndtere
Fordi det er for tungt og kører langsomt, eller fordi det bare ikke kan importere filerne?
Generelt er det rigtig tungt arbejde for computeren at redigere i HD. Hvert enkelt billede i 1080i-video fylder jo godt 6 megabytes når det er pakket ud, og der går jo 25 eller 30 billeder på ét sekund, så der er virkelig mange bits, der skal flyttes.
Naturligvis er videostrømmen komprimeret meget men det gør sådan set bare at harddisken skal arbejde mindre og processoren rigtig meget mere.
I professionelle sammenhæng arbejder man faktisk ofte med HD i lavere (SD) opløsning. Når optagelserne bliver lagt ind i "det store server-system", bliver der lavet en "arbejdskopi" i lav opløsning og så nøjes man med at kigge i SD (der er meget lettere og hurtigere at håndtere) mens man "bare" klipper indhold. Først når man skal til at lave visuelle effekter, justere på farver og den slags, skifter man til HD.
Der findes en række filformater til HD. De fleste bruger vist en eller anden variant af
MPEG-4 / H.264 / AVC til at komprimere video-dataene med, men som det fremgår af linket, er der masser af "smagsvarianter". Filformatet kan være .avi, .mov (quicktime), .mp4 eller noget helt fjerde.
Med hensyn til redigering, så er det mest smart, hvis softwaren kan behandle videofilerne "native" (det engelske fagudtryk for, at medie-filerne ikke konverteres). Dels beholder man al den billedkvalitet man har, dels tager det ofte LANG tid at konvertere.
Man kan godt finde gratis konverteringsprogrammer som Super (der vist var reklamefri en gang) og Prism, der kan bringe éns optagelser fra videooptageren til for eksempel Youtube, men det er jo de færreste videoer, der ikke bliver bedre af at blive beskåret lidt (læs: rigtig meget)

og derfor er det vigtigt at have et godt redigeringsprogram, hvor man kan fintrimme sine klip, justere på lyden, lægge flere lydspor på osv.
Jeg har ikke kunnet finde ud af, præcis hvilket filformat og komprimeringstype Leifs optager bruger (du må gerne sende mig et par sekunder råoptagelse til
post@kan.dk), så derfor er det ikke nemt at foreslå noget redigeringsprogram. Dog kan jeg sige helt generelt, at de gratis programmer jeg har haft fat i, desværre ikke har været imponerende.
Hvis jeg skulle lave mere end et par korte klip om året, så ville jeg nok hive tegnebogen frem og købe noget "rigtig" software.
Selv er jeg rigtig glad for
Avid Media Composer, men hvis ikke jobbet (og licensbetalerne, tak for det!) havde betalt, havde jeg nok ikke fået fingrene i dén. Selv den nye billigudgave (som ikke kræver special-hardware) koster stadig på den dyre side af titusinde kroner. Til gengæld er programmet stabilt, gennemprøvet, hurtig og kan arbejde med STORE projekter.
Et andet bud (jeg dog ikke har prøvet) er Adobe Premiere Elements 7, der får
god omtale hos PC World. Hvis det altså kan importere filerne...
Wikipedia har
en liste over, hvilke programmer der kan importere hvilke formater.
Den seneste version af Windows Movie Maker hedder
Windows Live Movie Maker, og kan importere H.264, men virker kun under Windows 7, og ved første øjekast virker redigerings-mulighederne ret begrænsede.
Pyh, det var en længere afhandling. Nogen spørgsmål?
mvh Kåre