PAVJ skrev:Mener du dermed at man bør adskille stik m.v. sådan periodisk og spraye med kontaktspray?
Tja, måske ikke ligefrem periodisk, mere efter behov. Køber man f.eks. en cykel der er 5 år gammel og kun har kørt på asfalt, er behovet nok ikke så stort, dels bruger man bedre stik nu om dage, dels er det begrænset hvad den har været udsat for. Køber man derimod en 10 - 15 år gammel cykel der har været brugt til lidt af hver, ville jeg nok gennemgå ledningsnettets tilstand samtidig med at jeg alligevel skiftede olie og gennemgik hvad det var jeg havde købt.
Adskil stikkene, rens med kontaktrens, smør dem med siliconefedt beregnet til elektriske forbindelser og saml dem igen. Hvornår det så er nødvendigt at gøre igen afhænger selvfølgelig af hvor mange kilometer man kører, men også af hvor man kører kilometerne. Kører man f.eks meget grusveje og terræn med vandhuller og pladder, eller om vinteren, skal det nok gøres tiere end hvis man udelukkende kører på asfalt om sommeren. Men har man først været det hele igennem, har man jo også en ide om hvilke stik der er de mest udsatte og så kan man jo altid starte med at checke dem og så vurdere nødvendigheden af et total eftersyn.
Men netop den negative påvirkning ved terræn kørsel og deslige er nok også årsagen til at nogle komponenter, som f.eks. spændingsregulatoren, på netop TA og AT får skyld for at være dårligere end på andre Hondaer, men i bund og grund er meget af det de samme komponenter fra de samme underleverandører (og dermed samme kvalitet), bare tilpasset de forskellige modeller.
Nu er det heller ingen hemmelighed at Honda har for vane at underdimensionere deres stelledninger og ikke laver flere end højst nødvendigt. F.eks. lader man ikke stelledningerne have direkte forbindelse til minus-polen på batteriet, men samler stelledningerne med en bolt i ét punkt på stellet. Stelforbindelsen skal så selv "finde vej" fra dette punkt, gennem stellet og til motoren, hvor stelkablet til batteriet så er boltet på. Dette "hul" kan dog nemt lukkes ved at montere en ledning (f.eks. 4 mm2), mellem stelpunktet på stellet og enten til stelkablet på motoren, eller direkte til minus-polen.
Jeg snakkede for nylig om det med en MC-mekaniker som fortalte at på f.eks. Honda Blackbird var stelpunktet placeret så uhensigtsmæssigt at det blev fyldt med skidt og med tiden mistede forbindelsen. Ifølge ham en ikke ualmindelig kilde til el-problemer på den cykel
Vi ved jo alle fra skolens fysiktimer at for at få lys i en pære skal der
både være forbindelse fra batteriets plus-pol til pæren, men også fra pæren til batteriets minus-pol

Stelledningerne er med andre ord lige så vigtige som forsyningsledningerne for at få lys i pæren. Pæren er en modstand der udvikler lys og varme når der løber strøm gennem den fra plus- til minus-polen. Tidens tand vil efterhånden udvikle en lille modstand i ledninger og stik, ikke ret meget, men den modstand vil også udvikle en lille smule varme som også kræver strøm. Den ekstra strøm kan kun komme én vej fra plus til minus, nemlig gennem pæren (el-komponenterne)
"Pæren" bliver overbelastet, generatoren skal yde mere, spændingsregulatoren kommer på overarbejde...og så har vi balladen

Derfor er det vigtigt at stik og forbindelser, også stelforbindelser, er i orden
